Υπέρταση: Στάδια και παράγοντες κινδύνου

Ως υπέρταση ορίζεται ως η αρτηριακή πίεση που είναι υψηλότερη από 140 mmHg στην υψηλή της τιμή και πάνω από 90 mmHg στην χαμηλή της τιμή.
Αυτό σημαίνει ότι η συστολική (η πίεση καθώς η καρδιά διώχνει/σπρώχνει το αίμα σε όλο το σώμα) είναι πάνω από 140 mmHg (χιλιοστόμετρα στήλης υδραργύρου), ή η διαστολική (η πίεση καθώς η καρδιά χαλαρώνει και εισρέει ξανά αίμα σε αυτήν) είναι πάνω από 90 mmHg.

Αυτή η άποψη έχει οδηγήσει την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association – ΑΗΑ) να ορίσει ως εξής τις ακόλουθες τιμές πίεσης του αίματος (σε mmHg):

  • Φυσιολογική αρτηριακή πίεση: Κάτω από 120 η συστολική και κάτω από 80 η διαστολική
  • Προϋπέρταση: 120-139 η συστολική και 80-89 η διαστολική
  • Υπέρταση Στάδιο 1: 140-159 η συστολική και 90-99 η διαστολική
  • Υπέρταση Στάδιο 2: 160 και πάνω η συστολική και 100 και πάνω η διαστολική
  • Ένα επεισόδιο υπερτασικής κρίσης (επείγουσα ιατρική κατάσταση) είναι όταν η αρτηριακή πίεση είναι πάνω από 180 η “μεγάλη πίεση” (συστολική), ή πάνω από 110 η “μικρή πίεση” (διαστολική).

Βασικοί  παράγοντες κινδύνου και εχθροί της αρτηριακής πίεσης είναι γνωστό ότι είναι

Αλάτι: Πολυετείς επιστημονικές έρευνες  έχουν τεκμηριώσει πως όσοι καταναλώνουν πολύ αλάτι στην διατροφή τους, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν αρτηριακή υπέρταση.

Καθιστική ζωή: Η καθιστική θέση ενοχοποιείται για την εμφάνιση της υψηλής πίεσης ενώ αντίθετα η γυμναστική συμβάλλει στην διατήρηση των φυσιολογικών τιμών της αρτηριακής πίεσης.

Στρες: Το έντονο άγχος της καθημερινής ζωής αυξάνει δραματικά τα επίπεδα της πίεσης. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε είτε με φυσικά αγχολυτικά είτε με ασκήσεις γιόγκα ή τσάι- τσι

Παραπανίσια κιλά: Αν η ζυγαριά έχει πάει την ανηφόρα προσπαθήσετε να χάσετε βάρος ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα.

Γονίδια: Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην αρτηριακή πίεση, αφού έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα υπάρχει ιστορικό αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης πίεσης.

Ηλικία: Η υπέρταση ακριβώς επειδή δεν δίνει συμπτώματα έχει βρεθεί ότι χτυπά μετά την ηλικία των 40 ετών κυρίως τους άνδρες. Εάν βρίσκεστε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καλό είναι να την μετράτε για να προλάβετε την υπέρταση.

Search

+