Παρενέργειες από τη χρήση αναβολικών

Τα αναβολικά συμπληρώματα παραμένουν δημοφιλής, παρά τους κινδύνους που συνδέονται γύρω από τη χρήση τους. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές λαμβάνουν αυτά τα στεροειδή για να βελτιώσουν τις επιδόσεις και να επιταχύνουν την ανάκαμψη τους. Αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν τα πλεονεκτήματα των συμπληρωμάτων αυτών, αυξάνοντας έτσι ανεξέλεγκτα τη χρήση τους, χωρίς κάποια ιατρική παρακολούθηση ακόμα και σε άτομα μικρής ηλικίας, κάτι το οποίο είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι τα συμπληρώματα μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Καρδιακά προβλήματα

Λαμβάνοντας αναβολικά φάρμακα μπορεί να αυξηθεί η μυϊκή δύναμη και ο μυϊκός όγκος του σώματος. Η καρδιά είναι ένας μυς, γι αυτό και είναι λογικό ότι τα στεροειδή επηρεάζουν επίσης και το καρδιαγγειακό σύστημα. Σε ένα πείραμα από τον A.S. Maior και τους συνεργάτες του που περιγράφεται στην έκδοση του περιοδικού «Κλινική και Πειραματική Φαρμακολογία & Φυσιολογία», αξιολογήθηκε η λειτουργία της καρδιάς σε άτομα που έπαιρναν στεροειδή. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα των χρηστών και των μη χρηστών, πριν και μετά την άσκηση. Οι χρήστες στεροειδών εμφάνισαν ένα ανώμαλο ηλεκτροκαρδιογράφημα σε σχέση με αυτό των μη χρηστών. Η ανάκαμψη ήταν πιο αργή μετά την άσκηση και η καρδιά τους έπρεπε να εργαστεί σκληρότερα. Οι συγγραφείς ανάφεραν ότι οι αλλαγές αυτές βάζουν τους χρήστες στεροειδών σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και καρδιακή ανακοπή.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε πρόσφατα ότι η μακροχρόνια χρήση στεροειδών αποδυναμώνει την καρδιά περισσότερο από ότι θεωρείτο μέχρι σήμερα, προκαλώντας σημαντική καρδιακή βλάβη ώστε να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας. Εκτός από την καρδιακή βλάβη, η χρήση στεροειδών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε έκθεση του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Φαρμάκων, αναφέρετε ότι τα στεροειδή αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων και αθηροσκλήρωση, ή αποθέματα λίπους στις αρτηρίες.

Νεφρική βλάβη

Η κατάχρηση στεροειδών προκαλεί επίσης αλλαγή άλλων οργάνων. Μια μελέτη από τον L.C. Herlitz και των συνεργατών του που δημοσιεύτηκε στο «Journal of the American Society of Nephrology» τον Ιανουάριο του 2010, εξέτασε τη λειτουργία των νεφρών σε χρήστες που έκαναν μακροχρόνια χρήση στεροειδών. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εργαστηριακές εξετάσεις σε bodybuilders μετά από εκτεταμένη χρήση αναβολικών συμπληρωμάτων.

Οι βιοψίες αποκάλυψαν νεφρική βλάβη στους αθλητές. Βρέθηκε υπερβολική πρωτεΐνη στο αίμα των χρηστών και απέτυχαν να φιλτράρουν σωστά τις τοξίνες. Αρκετοί από τους ασθενείς παρουσίασαν αλλοιώσεις των νεφρών. Αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, εξαφανίστηκαν όταν οι χρήστες σταμάτησαν τη λήψη των συμπληρωμάτων. Επίσης, άλλα προβλήματα, όπως η υπερβολική απώλεια βάρους ήταν σύντομα φανερή. Πολλοί ασθενείς απαιτούν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή και φροντίδα.

Αλλαγή διάθεσης

Η τεστοστερόνη, ένα αναβολικό στεροειδές, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Επομένως, η λήψη συμπληρωμάτων τεστοστερόνης, προκαλεί αλλαγή στη διάθεση. Σε μια μελέτη του DB O’Conner και της ομάδας του στην Αγγλία, δοκίμασαν αναβολικά στεροειδή σε υγιή άτομα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της διάθεσης μετά από μια ένεση τεστοστερόνης ή εικονικού φαρμάκου (placebo).

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στην έκδοση του περιοδικού Επιθεώρησης Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, ανέφερε ότι η βραχυπρόθεσμη χρήση τεστοστερόνης αύξησε την εχθρικότητα και το θυμό σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Οι παρενέργειες ήταν μικρές, αλλά θα μπορούσαν να είναι σημαντικές σε ευπαθή άτομα. Επιπλέον, η μακροχρόνια χρήση μπορεί να επιδεινώσει τις αλλαγές αυτές.

Λοιμώξεις

Η παράνομοι χρήστες αναβολικών στεροειδών παίρνουν συνήθως ενέσιμες δόσεις φαρμάκων στο σώμα τους. Συχνά, οι χρήστες ενέσιμων στεροειδών λαμβάνουν τις δόσεις τους σε ένα περιβάλλον που δεν είναι αποστειρωμένο και πιθανό να περιλαμβάνει τη χρήση μολυσμένων βελόνων ή την κοινή χρήση βελόνων με άλλους χρήστες. Η χρήση στεροειδών με αυτό τον τρόπο υποβάλλει τον χρήστη σε απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις όπως ο ιός HIV και ορισμένες μορφές ηπατίτιδας. Το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Φαρμάκων αναφέρει ότι η μη αποστειρωμένη χρήση στεροειδών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο των βακτηριακών λοιμώξεων στο σημείο της ένεσης, με αποτέλεσμα το σχηματισμό επώδυνων αποστημάτων.

πηγή: Holistic-greece.com / Livestrong.com

Search

+