Πρωτοποριακή καρδιολογική επέμβαση στο «Ιπποκράτειο» της Αθήνας

Ανοίγεται μία νέα δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο, που είναι στη διάθεση των ασθενών, χωρίς να έχει τίποτα να ζηλέψει είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε από το εξωτερικό.

Η πρώτη διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε δημόσιο νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε στο «Ιπποκράτειο» της Αθήνας.

Πρόκειται για την πρώτη εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενή με ανεπάρκεια μιτροειδούς με πολλές συννοσηρότητες.

Μέχρι τώρα, η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας γινόταν με μηχανική ή βιοπροσθετική βαλβίδα μόνο χειρουργικά με επέμβαση ανοικτής καρδιάς. Τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί η διαδερμική εμφύτευση της βιοπροσθετικής βαλβίδας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Απαιτείται, ωστόσο, συντονισμός της «Ομάδας Καρδιάς», που αποτελείται από καρδιολόγους και καρδιοχειρουργούς.

Η καινοτομία αφορά δύο ενότητες: Την πρώτη επιτυχή διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας από τους θεράποντες ιατρούς και τον συντονισμό της «Ομάδας Καρδιάς» σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνολογικό και διοικητικό επίπεδο.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται μια ακόμα δυνατότητα στον δημόσιο τομέα για να αντιμετωπισθούν επιτυχώς ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς που πληρούν ορισμένα κριτήρια.

Η επέμβαση έγινε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, διευθυντής της οποίας είναι ο καθηγητής Δημήτρης Τούσουλης, σε συνεργασία με την Α Καρδιοχειρουργική Κλινική, που διευθύνει ο συντονιστής διευθυντής Κώστας Τριανταφύλλου.

Οι θεράποντες ιατροί που συμμετείχαν στην επέμβαση ήταν οι εξής: υπεύθυνος για το επεμβατικό σκέλος ήταν οι Κώστας Τούτουζας και Γιώργος Λάτσιος, για το χειρουργικό σκέλος υπεύθυνος ήταν ο Βασίλης Λόζος και για το απεικονιστικό σκέλος υπεύθυνη ήταν η Κωνσταντίνανα Αγγέλη με την Μαρία Δρακοπούλου. Αναισθησιολόγος ήταν ο Ιωάννης Τόλιος και υπεύθυνος νοσηλευτής ο Νίκος Κουφάκης.

Παράδοση

Στο «Ιπποκράτειο» υπάρχει μακρά παράδοση στην καινοτομία τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση των νόσων της μιτροειδούς βαλβίδας.

Η πρώτη χειρουργική αντικατάσταση στην Ελλάδα έγινε το 1962, η πρώτη σημαντική δημοσίευση για τη λειτουργία της μιτροειδούς το 1978 και η πρώτη διαδερμική ανάδρομη βαλβιδοπλαστική της μιτροειδούς το 1990.

Με την πρωτοποριακή επέμβαση, ανοίχθηκε μία νέα δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο, που είναι στη διάθεση των ασθενών, χωρίς να έχει τίποτα να ζηλέψει είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε από το εξωτερικό.

πηγή: www.iatronet.gr

Search

+