ΕΛΙΚΑΡ: Η κρίση οδηγεί ασθενείς σε διακοπή θεραπείας για τη χοληστερόλη, λόγω κόστους

Η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση της Υγείας θα οδηγήσουν σε μερικά χρόνια σε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας στη χώρα μας.

Πλήγμα (και) στην καρδιαγγειακή υγεία των Ελλήνων έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.

Λόγω κόστους, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους κατά της χοληστερίνης, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι καλύπτουν με δυσκολία το σχετικό κόστος, όπως προκύπτει από στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).

Τα παραπάνω ανέφεραν ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Τούσουλης,ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του “Ερρίκος Ντυνάν” Γιώργος Ανδρικόπουλος, ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής της Ευρωκλινικής Δημήτρης Ρίχτερ και ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας Κώστας Τούτουζας, με αφορμή το 31ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαΐου στην Αθήνα.

Ο κ. Ανδρικόπουλος ανέλυσε τα αποτελέσματα του προγράμματος με την επωνυμία “Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου”, το οποί υλοποιείται επί μία δεκαετία και τη συμμετοχή 60.000 ατόμων.

Πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ελληνικό πληθυσμό.

Κατά τα τελευταία έτη τα αποτελέσματα του μεγάλου αυτού προγράμματος απηχούν μερικές από τις οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καρδιαγγειακή υγεία των Ελλήνων.

Σε σύνολο 1.842 συμμετεχόντων κατά το έτος 2015 διαπιστώθηκε ότι:

  • Το 17,4 % των ερωτηθέντων διακόπτει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω κόστους.
  • Το 11,8% θεωρεί το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής μεγάλο ή δυσβάσταχτο.
  • Μόνο το 26% από αυτούς που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή έχουν πετύχει το στόχο της θεραπευτικής αγωγής.
  • Το 55,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το άγχος αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για στεφανιαία νόσο και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, ποσοστό υψηλότερο από αυτό των ετών πριν την οικονομική κρίση.
  • Το 58% των ασθενών με δυσλιπιδαιμία δεν λαμβάνει καμιά οδηγία από τους γιατρούς τους για τη διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθούν.

Ο κ. Τούσουλης σχολίασε ότι η υπερχοληστερολαιμία παραμένει άλυτο πρόβλημα στον ελληνικό πληθυσμό και το πρόβλημα της μειωμένης συμμόρφωσης στη μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή έχει επιταθεί από το υψηλό κόστος της θεραπείας.

Θνησιμότητα

Είναι ίσως ο πιο σημαντικός και υποτιμημένος λόγος για τον οποίο η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση της Υγείας θα οδηγήσουν σε μερικά χρόνια σε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας στη χώρα μας.

Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και ίσως η κυριότερη αιτία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αυξάνει συνεχώς στον ελληνικό πληθυσμό.

Τα δεδομένα του ΕΛΙΚΑΡ δείχνουν ότι η συχνότητά της έχει ξεπεράσει το 11%.

πηγή: www.iatronet.gr

Search

+